ЄВРОПЕЙСЬКІ МОЖЛИВОСТІ ДЛЯ УКРАЇНСЬКИХ ЗДОБУВАЧІВ ОСВІТИ

У буремні часи чимало здобувачів освіти України змушені шукати прихисток в інших європейських країнах. Сьогодні для багатьох українських студентів питання продовження здобуття освіти залишається відкритим.
Чимало вишів Європи створюють спеціальні програми, відчиняючи свої двері для здобувачів України. Зокрема:


 агентство Education Exchanges Support Foundation пропонує 30 державних стипендій для здобуття ступеня магістра в закладах вищої освіти Литви. Фінансування передбачає покриття плати за навчання та щомісячну стипендію в розмірі 420 євро.
Подати заявку на участь в програмі можуть громадяни України, які отримали ступінь бакалавра до кінця 2021/2022 навчального року або отримали не менше 210 ECTS інтегрованого навчання у литовському закладі вищої освіти до кінця 2021/2022 навчального року.
Кандидати повинні мати офіційний лист про прийняття або попереднє зарахування на навчання на магістратуру денної форми в литовському закладі вищої освіти.
У разі інтегрованого навчання кандидат повинен мати офіційний лист-підтвердження, виданий литовським закладом, який засвідчує, що кандидат навчається за програмою інтегрованого навчання.
Також кандидати повинні добре володіти литовською, англійською чи іншою мовою, якою проводиться навчальна програма (мінімум рівень B2 володіння мовою навчання відповідно до Загальноєвропейських компетенцій).
Обрати університет і програму магістратури в Литві можна за покликанням. Після цього необхідно вступити до обраного закладу та отримати лист про зарахування.
Далі потенційні кандидати мають подати анкету для здобуття стипендії за покликанням. Подання відбуватиметься у два раунди.
Прийом заявок триватиме до 09 травня 2022 року.
– Очільники міністерств освіти і науки Естонії, Латвії та Литви у спільному зверненні  запропонували здобувачам освіти з України можливість продовжити навчання на всіх освітніх рівнях.

Відтак для дітей і молоді, які прибувають з України в Естонію у зв’язку з воєнним вторгненням Росії, передбачена можливість продовжити навчання в таких закладах освіти:
– дитячі садки;
– загальноосвітні школи для дітей і молоді;
– середні школи, професійно-технічні училища, вищі навчальні заклади прикладних наук і університети;
– школи за інтересами;
– відкриті молодіжні центри та молодіжні організації для осіб віком 7-26 років.
Також Естонія надає можливість дітям і молоді з України продовжити навчання на короткострокових і довгострокових програмах.
Детальну інформацію можна знайти на урядовому сайті.

За інформацією МОН