Регіональний науково-практичний семінар з видів боротьби в Університеті Огієнка

24-25 листопада в Університеті Огієнка відбувся Регіональний науково-практичний семінар з видів боротьби, основною цільовою аудиторією якого були науково-педагогічні працівники, тренери, здобувачі вищої освіти, спортсмени збірної команди України з дзюдо, судді, учні ДЮСШ.

Організаторами семінару виступили кафедри спорту і спортивних ігор та теорії і методики фізичного виховання Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка, Кам’янець-Подільська ДЮСШ-2, спортивний клуб дзюдо «Новатор» м. Хмельницький.

 

Захід проходив у різних секціях: наукові доповіді, відеоогляд роботи суддів на змаганнях з вільної боротьби, зустріч із відомими спортсменами-збірниками України з дзюдо, майстер-класи.

Із вітальним словом до учасників семінару звернувся декан факультету фізичної культури, кандидат наук з фізичного виховання та спорту Іван Стасюк.

Із науковими доповідями виступили: Геннадій Єдинак , доктор наук з фізичного виховання та спорту, професор кафедри теорії і методики фізичного виховання, КМС з вільної боротьби, ознайомив присутніх з особливостями персоналізованого підходу в спорті з урахуванням сучасних викликів; Василь Мазур, викладач кафедри спорту і спортивних ігор, МС України з боротьби самбо, представив доповідь «Особливості психологічної підготовки юних борців ДЮСШ до змагальної діяльності»; Сергій Потапчук, викладач кафедри теорії і методики фізичного виховання, II Дан з тхеквондо, розкрив поняття таймінгу в одноборствах.

Заслужений майстер спорту України, майстер спорту з класичної боротьби Шишкін О.П. запросив відомих спортсменів до ДЮСШ-2 та організував зустріч юних спортсменів з майстрами спорту України Семченко Діаною, Курченко Юлією та Семенченко Катериною. Спортсмени представили себе та свої досягнення, поспілкувалися з учнями, розкрили секрети власного успіху, розповіли про переваги здорового способу життя, а також провели фотосесію зі всіма охочими.

Від Кам’янець-Подільської ДЮСШ-2 в заході взяли участь тренери відділення вільної боротьби, які провели відеоогляд роботи суддів на змаганнях з вільної боротьби.

Під час регіонального науково-практичного семінару з видів боротьби для розширення знань та відпрацювання навичок учасників було проведено наступні майстеркласи:

З вимірювання функції зовнішнього дихання (спірографія).

Розповів про особливість майстеркласу та представив його головних спікерів Валерій Молєв, кандидат медичних наук, доцент кафедри фізичної реабілітації та медико-біологічних основ фізичного виховання. Було розкрито такі пункти наукової програми: теоретичні основи спірографії, показання до проведення моніторування та техніка їх проведення, практична підготовка.

З діагностики складу тіла – біоімпедансометрія.

Під керівництвом кандидата наук з фізичного виховання та спорту Марини Чистякової  на кафедрі ТМФВ учасники вивчали метод діагностики складу тіла – біоімпедансометрію. Наукова програма містила теоретичні знання, методику досліджень та практичну частину. Найцікавішою була частина із проведенням досліджень. Так, студенти в неформальному оточенні визначали співвідношення м’язової, жирової тканини в організмі, розраховували оптимальну вагу і вже на основі цієї інформації підбирали харчування й фізичну активність.

Наприкінці проведення заходу пройшов практичний майстерклас з дзюдо під керівництвом кандидата наук з фізичного виховання та спорту, заслуженого тренера України Михайла Гуски, старшого викладача кафедри спорту і спортивних ігор Ірини Райтаровської  та тренера ДЮСШ-2 Тетяни Полінської. Найкращі спортсмени, які спеціалізуються в дзюдо, протягом години навчали юних учасників семінару основним технікам дзюдо, які застосовуються як в тренувальній, так і в змагальній діяльності. Після завершення навчання учасники отримали сертифікати.

Сподіваємось, отримані знання будуть корисні для всіх, хто взяв участь у заході, і вони успішно будуть застосовувати їх у своїй діяльності.

Спортивний клуб