Аналіз проведення моніторингу освітньо-професійних програм «Середня освіта (Фізична культура)» ступенів вищої освіти «бакалавр» та «магістр» спеціальності 014 Середня освіта (Фізична культура)

Відповідно до наказу ректора від 29 вересня 2023 року № 125-ОД «Про проведення моніторингу освітніх програм університету», кафедра теорії і методики фізичного виховання організувала низку заходів із метою залучення стейкголдерів до обговорення освітніх програм.

Попередньо було проведено опитування за допомогою анкет серед здобувачів вищої освіти (взяло участь 138 респонденти), випускників (долучилось 66 випускники) і роботодавців (взяло участь 31 керівників закладів освіти та структурних підрозділів).

Наступний етап передбачав організацію онлайн-зустрічі із залученням зазначених цільових груп.

Відтак 09 листопада відбулось розширене засідання кафедри теорії і методики фізичного виховання зі здобувачами вищої освіти СВО «бакалавр» та «магістр», науково-педагогічними працівниками, випускниками, академічної спільноти та роботодавцями.

Із приємністю відзначимо, що цьогорічне обговорення освітніх програм  мало великий позитивний та практичний ефект, адже учасники засідання брали активну участь, висловили свою позицію на освітньо-професійні програми та пропозиції щодо вдосконалення їх змісту.

Так, серед основних – це, насамперед, посилення практичної складової під час підготовки здобувачів, їх адаптація до умов дистанційного навчання, готовність випускників спеціальності до роботи в Новій українській школі та до реалізації варіативних модулів типових програм, готовність майбутніх фахівців до роботи з дітьми з особливими освітніми потребами та багато інших. Особливо гостро постало питання щодо присутності в нормативній частині освітнього компоненту ПСМ. Представники академічної спільноти із інших ЗВО висловили позицію, що варто перемістити цей ОК у вибіркову частину, водночас здобувачі ВО наполягали на збільшенні кількості годин, що відводяться на тренувальні заняття. Водночас Огнистий Андрій наголосив на тому, що ми вчимося і працюємо на спортивному факультеті, тому це питання наразі є дискусійним.

До обговорення долучилися:

Валентина Потанська, начальник відділу загальної середньої, позашкільної освіти та кадрового забезпечення управління освіти і науки.

Галина Коломоєць, начальник відділу науково-методичного забезпечення підвищення якості освіти Інституту модернізації змісту освіти

Олександр Самсонюк, в.о. начальника відділу єдиноборств управління спорту Комітету з фізичного виховання та спорту Міністерства освіти і науки України, донедавна голова спортивно-технічної комісії Федерації бадмінтону України, тьютор шкільної програми з бадмінтону «Shuttle Time», випускник та магістрант нашого факультету.

Віталій Шкарпета, вчитель-методист з фізичної культури, методист Хмельницького обласного інституту післядипломної педагогічної освіти

Сергій Морозюк, директор «Центру професійного розвитку педагогічних працівників» Кам’янець-Подільської міської ради.

Наталія Чумак, координатор роботи фахових спільнот учителів української мови та літератури, фізичної культури, предмета «Захист України», інформатики, тудового навчання, педагогів-організаторів, педагогів позашкілля, патичних психологів та соціальних педагогів «Центу професійного розвитку педагогічних працівників» Дунаєвецької міської ради.

(директори шкіл)

В’ячеслав Ніколайчук , директор Кам’янець-Подільського ліцею №16.

Бабчинський Юрій, директор Кам’янець-Подільського ліцею №5.

Валентина Судець, директорка Кам’янець-Подільського ліцею №1.

(поважна академічна спільнота)

Василь Пантік, декан факультету фізичної культури, спорту та здоров’я Волинського національного університету імені Лесі Українки, кандидат наук із фізичного виховання і спорту, доцент

Андрій Огнистий, доцент кафедри фізичного виховання та реабілітації Тернопільського національного педагогічного університету імені Володимира Гнатюка, кандидат наук з фізичного виховання і спорту

Володимир Наумчук, завідувач кафедри теоретичних основ і методики фізичного виховання Тернопільського національного педагогічного університету імені Володимира Гнатюка, кандидат педагогічних наук, доцент.

Олександр Солтик, завідувач кафедри теорії і методики фізичного виховання і спорту Хмельницького національного університету, доктор педагогічних наук, професор

Марʼян Пітин, професор кафедри теорії спорту та фізичної культури Львівського державного університету фізичної культури імені Івана Боберського

Лариса Балацька, заступник декана з наукової роботи та міжнародних зв’язків факультету фізичної культури та здоров’я людини Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича, кандидат наук з фізичного виховання та спорту, доцент, випускниця нашого факультету

Геннадій Бесарабчук, завідувач кафедри педагогіки та менеджменту освіти університету Огієнка, кандидат педагогічних наук, доцент Гудима Наталія Василівна, керівник навчально-методичного відділу університету Огієнка, кандидат філологічних наук, доцент

(вчителі фізичної культури, професіонали-практики, наші випускники)

Вікторія Поліщук, вчитель фізичної культури в Хмельницькому навчально-виховному комплексі №4.

Роман Сандуляк, учитель фізичної культури Дунаєвецького ліцею №3, вчитель фізичної культури вищої категорії, методист, голова методичного об’єднання вчителів фізичної культури Дунаєвецької ОТГ, вчитель фізичної культури у Всеукраїнській школі онлайн в рамках проєкту «Переможемо разом» 

Вадим Горун, вчитель-методист НВК №3, переможець обласного та призер всеукраїнського етапу конкурсу “Вчитель року-2018” з фізичної культури.

Дмитро Кмита, учитель фізичної культури Дунаєвецького ліцею №3, переможець першого (обласного) туру Всеукраїнського конкурсу «Учитель року – 2023» 

(вчителі фізичної культури, професіонали-практики, наші випускники)

Степан Киящук, вчитель фізичної культури Кудринецької загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Борщівського району Тернопільської області.

Ольга Жарікова, вчитель  фізичної культури ЗОШ №6.

Олег Вергуш, викладач кафедри легкої атлетики з методикою викладання, вчитель вищої категорії, вчитель-методист НВК №13, лауреат обласної премії імені Миколи Дарманського у номінації «Найкращий педагогічний працівник закладу загальної середньої освіти»

Віталій Мушинський, вчитель вищої категорії Судилківського ліцею, вчитель-методист, методист та координатор вчителів  ф/к  у Судилківський ОТГ, переможець конкурсу Global Teaher Prise у номінації «кращий вчитель фізичної культури» Junior Z.

Також на розширеному засіданні присутні науково-педагогічні працівники, здобувачі вищої освіти та представники студентського самоврядування факультету фізичної культури.

Проєктною групою вже розглянуто ряд пропозицій.

Також слід відмітити, що окремі висловлені пропозиції та побажання стейкхолдерів, сформовані в результаті аналізу освітніх програм в редакції попередніх років вже враховані та виконані під час модернізації ОПП 2022 та проєкту 2023 року, як от збільшення кредитів на практичну підготовку здобувачів на базі закладів освіти, внесення до освітньої програми та навчального плану СВО «бакалавр» освітніх компонентів «Сучасні фітнес-технології», «Методика застосування інформаційних та інноваційних технологій при викладанні фізичної культури», «Програмно-нормативне забезпечення у сфері фізичної культури і спорту», СВО «магістр» – «Підвищення спортивної майстерності», «Актуальні проблеми фізичної культури і спорту», «Методологічні основи викладання та інноваційні технології у фізичному вихованні».

Аліна Боднар,
заступник декана з навчальної роботи
та забезпечення якості вищої освіти,
кандидат педагогічних наук, доцент